Ovako Bar AB Smedjebacken

Vårt stål i dess olika former bidrar till många olika företags framgång och utveckling – därmed är vi med och utvecklar framtiden! Vi gör högkvalitativt specialstål av skrot och är faktiskt Nordens största återvinnare.

Ovako Bar AB i Smedjebacken består av ett Stålverk, Mediumvalsverk samt Färdigställningsavdelning. Med vårt högpresterande stål utvecklar ingenjörer världen över avancerade klimatsmarta produkter och redan idag finns vårt stål i några av världens bästa bilar, lastbilar, vindkraftverk och skogsmaskiner. Ovako finns på flera orter i Sverige och i över 30 länder globalt. I Smedjebacken är vi idag cirka 394 anställda som tillsammans arbetar mot vårt gemensamma syfte: ”Tillsammans skapar vi stål för ett hållbart samhälle”.

VILKA JOBB KAN VI ERBJUDA?
I framtiden behöver vi duktiga medarbetare inom många områden, till exempel ingenjörer, tekniker, mekaniker, elektriker, CNC-operatörer och processoperatörer.

VILKEN UTBILDNING KRÄVS?
Ståltillverkning är en högteknologisk bransch som ställer stora krav på kompetens och yrkesskicklighet och passar alla. Är du intresserad av att arbeta inom stålbranschen bör du välja teknik- eller industriprogrammet. Går du vidare till universitet eller högskola kan du till exempel välja teknisk- eller ekonomisk inriktning. Vi har även ett lärlingsprogram för dig som gått ut gymnasiet.

OM OVAKO
På Ovako specialiserar vi oss på rent, högkvalitativt specialstål, skräddarsydda efter behoven hos våra kunder inom lager, transport och tillverkningssektorer. Vårt högkvalitativa stål säkerställer lätta och tåliga produkter samt möjliggör mer hållbara och miljövänliga lösningar. Med ett starkt engagemang för hållbarhet, uppnådde vi i januari 2022 koldioxidneutral produktion baserad på återvunnet stål och fossilfri elektricitet.

Med 2900 dedikerade medarbetare och en global närvaro som sträcker sig över 30 länder samt cirka 1,1 miljarder euro i omsättning står Ovako, ett dotterbolag till Sanyo Special Steel och en stolt medlem av Nippon Steel Corporation, i framkant av stålindustrin. Vårt syfte är tydligt: Tillsammans skapar vi stål för ett hållbart samhälle. Upptäck mer om våra innovativa lösningar på ovako.com, sanyo-steel.co.jp och nipponsteel.com.

Josefine Kandika, industrirörmokare på Ovako i Smedjebacken

HUR KOM DET SIG ATT DU BÖRJADE
JOBBA PÅ JUST OVAKO?
Jag sökte en ledig tjänst på rörverkstaden, och blev anställd utan att egentligen veta vad jobbet innebar. Jag har varit här i över sex år nu och trivs väldigt bra med både kollegorna och arbetet. Det är ett varierat arbete där jag känner att jag utmanas och utvecklas.

UTBILDNINGSBAKGRUND
Jag har gått VVS-programmet på Hushagsgymnasiet i Borlänge. När jag kom in på Ovako gick jag som lärling i nio månader innan jag blev tillsvidareanställd. Under denna tid fick jag insikt i våra system då det var lite annorlunda mot vad jag läst i skolan, då det inriktar sig mer på VVS-service.

TIDIGARE ARBETSERFARENHET
Under min utbildning hade jag praktik på Radiator VVS AB, som sedan ledde till sommarjobb på samma företag.

ARBETET
Arbetet som industrirörmokare på Ovako innebär att jag jobbar med underhållet på samtliga delar i vår produktion. Jag svetsar, har hand om all VVS-service (värme, vatten och sanitet) på området samt våra andra interna medier så som kylsystem, vattenrening, tryckluft, syrgas med mera.

ADRESS

Ovako Bar AB
777 80 SMEDJEBACKEN

Telefon: 0240-66 80 00