SJ AB

Följ med på vår resa!

Det händer mycket på SJ just nu. De närmaste åren gör vi stora investeringar inom fordon, it och arbetssätt. Som ett av Sveriges grönaste varumärken tänker vi hela tiden nytt och framåt. Våra medarbetares kunskap, engagemang och innovationskraft avgör hur vi lyckas.

Tillsammans skapar vi dagens – och morgondagens hållbara resande.
Det målet präglar allt vi gör.
Låter det intressant?
Då kanske du är en av våra nya jobbstjärnor.
Läs gärna mer och sök våra lediga arbeten på sj.se.

Hos oss gör du skillnad!
Som medarbetare på SJ vill vi att du ska känna stolthet över att vara en del av något större. Hos oss har du varje dag möjlighet att göra skillnad. Tillsammans med engagerade kollegor skapar du värde för våra resenärer, för företaget och arbetar för ett hållbart samhälle. År 2045 ska Sverige vara klimatneutralt. Genom att få fler människor att välja tåget bidrar du aktivt till att klimatmålen nås. Det är en viktig uppgift och ett syfte som skapar gemenskap och mening på djupet för våra 5 400 medarbetare runtom i landet.

Spännande arbetsuppgifter
Nu behöver vi bli fler! För att möta nya behov i samhället och fortsätta att utveckla vår affär söker vi efter nya duktiga kollegor. Hos oss finns många spännande yrken att välja mellan. Du kan jobba med ekonomi, it, planering eller tillsyn – på kontor, på tåg, i depå eller i verkstad.
Vi har en hög förändringstakt – men erbjuder en trygg arbetsplats med goda utvecklingsmöjligheter. Att olikheter och mångfald gör oss starkare och bättre är en självklarhet i vår kultur. Vi vet hur viktigt det är att alla känner sig inkluderande.
Håller du med? Då kommer du att trivas hos oss!

Tre spännande jobb

Det går bra för SJ! I våra fyra depåer arbetar omkring 100 fordonsoperatörer, 100 tågtekniker och 300 komfort­operatörer – men vi anställer kontinuerligt fler. Läs om tre intressanta jobbmöjligheter!

1. Fordonsoperatör: ”Du får bred kunskap om branschen”
Våra tåg går dygnet runt, alla dagar i veckan och de måste vara punktliga och säkra. Som fordonsoperatör ingår du i ett sammansvetsat arbetslag som ger tågen den service och det underhåll de behöver.
Arbetet är varierande och passar dig som gillar att jobba utomhus med ­fysiska och tekniska uppgifter. Du kommer bland annat att växla och ställa i ordning tåg samt göra yttre tvätt, säkerhetssyning, bromsprovning och tekniskt underhåll. Det är treskift med nattarbete.
För att bli fordonsoperatör krävs godkända gymnasiebetyg i svenska, engelska och matematik. Du går även ­igenom en hälsoundersökning.
När du börjar anställningen får du en tre månader lång, betald grund­utbildning som leder till ett förarbevis och tillstånd att framföra tåg i depå. Därefter följer praktik innan du är färdig att arbeta i bangården. Tjänsten ger bred kunskap om branschen och goda möjligheter att utvecklas inom SJ – till exempel till lokförare.

2. Tågtekniker: ”Du blir en ­avgörande länk för säkra tåg”
Som tågtekniker är du en avgörande länk i kedjan som levererar säkra och hela tåg.
Våra tåg är ständigt på resa genom landet och arbetet är schemalagt under veckans alla dagar. Du jobbar i lag i en av våra depåer i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Västerås. En tågtekniker arbetar till största del inom­hus i verkstadslokaler, men ibland blir det också fysiska och tekniska sysslor utomhus. Du är bra på att samarbeta och kommunicera samt har god prioriteringsförmåga.
Transportstyrelsens grundkrav för att bli tågtekniker är godkända gymna­siebetyg i svenska, engelska och matematik. För att gå vår betalda grundutbildning behöver du även göra en hälsoundersökning. Du ska vara minst 20 år, ha god datorvana samt vara flexibel, säkerhetsmed­veten och serviceinriktad. En teknisk utbildning eller motsvarande inom järnvägen är meriterande.

3. Komfortoperatör: ”Du skapar positiva upplevelser”
Är du flexibel, serviceinriktad och har känsla för detaljer? Då kan jobbet som komfortoperatör vara rätt för dig. Som sådan är du en del av ett sammansvetsat lag som ansvarar för att leverera rena och snygga tåg – alltid med kunden i fokus. I uppgifterna ingår städning, bäddning, glasputsning och påfyllning av vatten – sådant som gör att resenärerna har det bekvämt och får en positiv upplevelse av resan. Tågen går dygnet runt och arbetet utförs veckans alla dagar. Din karriär som komfortoperatör inleds med en betald, två veckor lång utbildning som förbereder dig för arbetet. För att få gå kursen behövs utdrag ur Polisens belastningsregister samt en genomgången ­hälsoundersökning. Du ska ha bra syn, hörsel och färg­seende samt goda kunskaper i svenska. Eftersom vi arbetar för en jämn könsfördelning ser vi gärna kvinnliga ­sökanden till den här tjänsten.

ADRESS
SJ AB
105 50 STOCKHOLM

Besök: Vasagatan 10

Telefon: 010–751 60 00