Västra Götalandsregionen

Frida
Sjuksköterska i ambulans

Hur är ditt jobb?
– Många tror att det är som på tv, att det bara är blod och kaos överallt. Och att det alltid är akut. Men det är nog en minoritet. Vi åker hem till människor som behöver hjälp och bedömningar. Det är vanligt att vi kommer till folk och kan lämna dem hemma.

Vilka ämnen borde man vara bra på?
– Jag skulle säga att det är mer vem du är som person, än ämnen i skolan, som spelar roll. Det är viktigt att kunna räkna mediciner och sånt där, men vem du är som person när du kommer fram till nån som verkligen behöver dig tror jag säger mer än vilka ämnen du ska vara bra på.

Jacob
Medicinteknisk ingenjör

Vad jobbar du med?
– Medicinteknik är alltifrån robotar som används på operationer till ett vanligt litet plåster. Läkare undersöker patienter, vi undersöker utrustningen och försöker komma fram till vad som är problemet om det inte fungerar.

Vad borde man gilla i skolan?
– Det är bra att inte tycka att matte är alltför tråkigt i alla fall. Jag skulle inte säga att matte var mitt favoritämne, men jag tyckte inte att det var dötråkigt. Man måste också gilla att samarbeta, man träffar många personer med olika bakgrunder. Inte bara andra ingenjörer utan också vårdpersonal.

Tomas
IVA - sjuksköterska

Vad är det bästa med jobbet?
– Om man haft en patient som varit jättedålig från start och som man har jobbat väldigt hårt för, och så blir patienten bättre och man vet att nu kommer vi i mål. När patienten blir avsevärt mycket bättre och kommer att överleva detta – det är en väldigt härlig känsla man kan ta med hem.

Vem passar på IVA?
– Det handlar mer om personlighet än betyg. Du bör ha ett visst mått av kontrollbehov, kunna behålla lugnet när det hettar till och ha en förmåga att leda. Du måste ha en genuin vilja att vårda en annan människa, att ta hand om en annan människa i sjukdom.

Lisa
Biomedicinsk analytiker

Vad gör du på jobbet?
Jag gör fysiologiska undersökningar på alla organ i kroppen egentligen. Men mest med lungor och hjärta. Jag undersöker lungornas funktion och volymer, muskelstyrka i bålen, mäter i näsan, mäter hjärtslag på cykel. På labbsidan är vi lite detektiver i alla prover som tas på sjukhuset – prover som blod, urin, bajs och organ som man snittar och tittar på bilder av.

Vad borde man gilla för ämnen i skolan?
Biologi, kemi, teknik och fysik. Naturämnena! Det är mycket teknik i vårt jobb, vi jobbar väldigt mycket med apparater. Både inom fysiologi och på labbet.