Historia/språk

Är du särskilt intresserad av vad som format vårt samhälle och vår tid? Eller älskar du språk och litteratur, film eller retorik? Med en spetsutbildning inom humaniora får du en unik grund för studier både i Sverige och utomlands.


Historieprogrammet

Brinner du för historia? Vill du inte bara läsa historia utan också uppleva den? Utmanas du av möjligheten att redan på gymnasiet ta universitetspoäng? Svarar du ja på någon av frågorna ska du söka till Historieprogrammet. Här läser du historia på varierande sätt, med extra undervisningstid, olika infallsvinklar och engagerade lärare. Och framför allt får du läsa mer historia än på något annat program i Sverige.

Lund: Katedralskolan


Linguaprogrammet – moderna språk, film och litteratur

Bra språkkunskaper ställer dörren på glänt mot en internationell karriär. Att behärska språk lägger grunden för en rad kreativa och roliga yrken. Under dina tre år på Lingua läser du fördjupningskurser i film och litteratur. Språk, film och litteratur präglar även undervisningen i övriga ämnen. Tack vare vårt samarbete med universitetet får du specialiserade kunskaper inom profilämnena och en möjlighet att redan på gymnasiet tjuvstarta dina högskolestudier.

Lund: Katedralskolan


Modern Humanities – spetsutbildning i samhällskunskap och historia

Modern Humanities är ett unikt program för dig som är samhällsintresserad. Här får du mer ingående sätta dig in i frågor som är centrala för vårt samhälle och vår tid. Det handlar om demokrati, mänskliga rättigheter och relationen mellan olika länder. Programmet handlar också om våra samhällens historia, om idéer, kultur och retorik som har format dagens värld. Vi lyfter fram Europa men gör även andra spännande studiebesök, som på FN:s högkvarter i New York.

Strängnäs: Europaskolan Strängnäs 

Denna utbildning kategoriseras även under Samhällsvetenskap.


Samhällsvetenskapligt program – spetsinriktning engelska

Har du lätt för engelska språket och vill förbereda dig för studier utomlands? Drömmer du om en internationell karriär som journalist? Spetsutbildningen i engelska sker i samarbete med Engelska institutionen på Stockholms universitet och ger dig extra stimulans i din kunskapsutveckling. Ungefär tre fjärdedelar av all undervisning sker på engelska med lärare som har engelska som modersmål.

Danderyd: Viktor Rydberg gymnasium Djursholm

Denna utbildning kategoriseras också under Samhällsvetenskap.

Källa: www.spetsutbildningar.se/