Sandviken Energi

Elmontör Rebecca, 22, är ”vaktmästare för elektroniken”

Hos Sandviken Energi på elnätssidan arbetar 22-åriga Rebecca Hagström som elmontör. Jobbet fick hon direkt 
efter gymnasiet. Hon trivs utmärkt och lär nytt varje dag. Just nu har hon inga planer på att läsa vidare men har förberett för vidare studier genom att ta högskolepoäng redan i gymnasiet.

Rebecca Hagström tog studenten våren 2015 och fick jobb direkt efter sommaren. Hon gick det treåriga el- och energiprogrammet och jobbade på Mc Donalds samtidigt som hon sökte flera jobb. När Sandviken Energi bara en vecka efter anställningsintervjun gav henne jobb kände hon att hon hamnat rätt:
– Att få komma hit över huvud taget och bli så positivt mottagen av alla arbetskompisar är nummer ett. Sedan är jobbet så varierat, jag får lära mig något nytt hela tiden. Det blir sällan som man planerat för under en dag, säger Rebecca.

Stor spännvidd i uppgifterna
Arbetet som elmontör är varierat. Rebecca nämner dagens insatser där hon kopplat in gatljusmaster och pollare i en av Sandvikens parker. Arbetet kan också innebära stora projekt som att bygga upp en mottagningsstation för el där det handlar om starkström och transformatorer. Stor spännvidd alltså mellan smått och stort och arbete såväl inomhus som utomhus.
– Jag känner mig ibland som en vaktmästare för elektroniken eftersom vi också utövar en hel del tillsyn, att saker o ting fungerar, fortsätter hon.
Samtidigt är hon medveten om att det finns hur mycket som helst att lära, det har trots allt bara gått några månader sedan hon började arbeta. Hon är inne i en utbildningsfas i jobbet som också gör att hon inte har några tankar på vidareutbildning i den traditionella skolvärlden.
– Vi har lärlingstimmar just nu som jag betar av, innan arbetet kan bli mer självständigt. Jag har inga planer på att läsa vidare på högskola även om jag har tagit högskolepoäng som berättigar till vidare studier, poängterar Rebecca.

Högskolepoäng redan på gymnasiet
Att ta högskolepoäng redan på gymnasiet är en frivillig och gratis modell som berättigar till att söka till högskolan. Rebecca ser det som väl investerad tid och som ett bättre alternativ än att behöva studera på Komvux för att komplettera betyg.
– Jag har egentligen aldrig gillat att sitta i en skolbänk utan är mer praktiskt lagd och vill jobba. Tidigare funderade jag på att bli ingenjör men tycker matten kan vara svår så just nu är allt bra som det är.

Folkrace på fritiden
I hennes gymnasieklass gick 14 killar och bara två tjejer. Hon är inte uppdaterad på vad alla gör men tror att ganska många har fått jobb. I hennes egna planer finns nu att flytta från föräldrahemmet i Kungsgården utanför Sandviken till lägenhet i Sandviken. Men det är ingen brådska med flytten, säger hon. Desto större brådska har hon på helgerna i bil:
– Jag kör folkrace på fritiden. Har ärvt intresset från min pappa som tidigare körde rally men som nu också kör folkrace. Det är min stora helgsyssla även om det är lugnare på höst och vinter, avslutar Rebecca.
På frågan om hon likt de flesta ungdomar har storslagna resplaner så finns en resa i sikte. Den går till hennes kusin som bor i USA, någon gång i framtiden.