Sundsvall Energi AB

Gör oss sällskap i en framtidsbransch. Tillsammans ger vi Sundsvall Energi!

- När jag skulle välja gymnasium var det jättesvårt, det kändes rätt så stort och avgörande för framtiden där och då. Men så är det ju inte riktigt, utan det viktigaste är faktiskt att man trivs och väljer en inriktning man tycker känns spännande. För mig var det också viktigt med en inriktning som gav mig en bredd och goda förutsättningar till att läsa vidare, därför föll mitt val på den naturvetenskapliga linjen. Och så har jag alltid tyckt det varit intressant med biologi och kemi i skolan vilket bidrog till beslutet förstås, berättar Moa.

När Moa tagit studenten gick flytten söderut till Örebro där hon hoppade på en universitetsutbildning som Måltidsekolog, där hon läste kurser inom måltidskunskap och miljövetenskap. Hon kände att miljödelen i utbildningen var extra intressant och var redo att fördjupa sina kunskaper i området. Moa sökte då en masterutbildning i Ekoteknik och hållbar utveckling vid Mittuniversitetet i Östersund. Det var dags att packa flyttkartongerna och bege sig norrut igen.

- För mig var det viktigt att få möjlighet att koppla all den teori jag lärde mig inom miljö och hållbarhet till något konkret. Eftersom mina utbildningar saknade praktik såg jag till att försöka närvara på mässor som ordnades på campus med möjlighet för företag att möta studenter och nätverka. Här knöt jag värdefulla kontakter och fick möjlighet att få en inblick i vilka yrkesroller och organisationer som har ett behov av min kompetens.

Efter sin examen kände Moa att hon ville bo kvar i Norrland, och gärna i Sundsvall där hon är uppvuxen. Hon fick syn på att Sundsvall Energi hade ett vikariat inom kvalitet och miljö ledigt, sökte och fick komma på intervju. Hon blev snart tillsvidareanställd och arbetar idag som Dokumentcontroller.

- Min roll är bred och innehåller arbetsuppgifter som bland annat att delta i projekt, bidra i miljöfrågor för verksamheten, sköta bevakning, analys och rapportering av utsläpp och miljövärden till myndigheter och en hel del andra uppgifter inom ramen för miljö- och hållbarhetsfrågor. Att jobba i ett lokalt företag som Sundsvall Energi ger mig möjlighet att vara delaktig hela processen från att ta fram underlag till genomförande. Att se direkta förändringar av det arbete jag gör motiverar mig. Mitt jobb gör skillnad och det är en häftig känsla!