Länsstyrelsen Västra Götalands län

På Länsstyrelsen Västra Götalands län är vi cirka 1000 personer som tillsammans arbetar för ett samhälle där människor, djur och natur har det bra, både idag och i framtiden. Det handlar om frisk luft, rent vatten, levande landsbygd och stad, skydda våra djur, ha välmående natur, bevara kultur och historia för eftervärlden, mänskliga rättigheter, jämställdhet, integration, folkhälsa och en rad andra frågor.

Hos oss arbetar vi inom många olika kunskapsområden. Vi finns på åtta orter i Västra Götalands län. Huvudort är Göteborg, men vi finns också i Borås, Mariestad, Skara, Uddevalla, Vänersborg, vid Hornborgasjön och på Kosteröarna. Här kan du läsa mer om vad några av oss gör på jobbet och varför vi tycker det är så bra på Länsstyrelsen. Hoppas vi ses om några år!

Ann Hansson,
analytiker

Utbildning: Magisterexamen i stats-vetenskap med inriktning mot freds-och konfliktvetenskap.

Hur hamnade du på Länsstyrelsen?
– Jag började på ett tidsbegränsat uppdrag som utredare och fick sedan min tjänst förlängd.

Vad gör du på jobbet?
– Jag arbetar med styrning och uppföljning på enheten för folkhälsa och rättighetsfrågor. Det innebär att jag stöttar våra specialister och bevakar vad som händer inom områden som integration, jämställdhet, folkhälsa, mänskliga rättigheter och mäns våld mot kvinnor. Jag ansvarar också för vårt arbete med nationella minoriteter som är samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Att jag får jobba med engagerade och kompetenta kollegor, och att jag får arbeta med mänskliga rättigheter och antidiskriminering – frågor jag verkligen brinner för.

Vad är bra med att arbeta på Länsstyrelsen?
– Min drivkraft har alltid varit att försöka minska orättvisorna i samhället. Här på Länsstyrelsen får jag möjlighet att göra det.

Cecilia Öhman,
djurskyddskontrollant

Utbildning: Etologi och djurskyddsprogrammet på Sveriges lantbruks-universitet (SLU) i Skara.

Hur hamnade du på Länsstyrelsen?
– Efter att ha jobbat som vikarie i ca 1,5 år fick jag fast jobb som djurskyddskontrollant.

Vad gör du på jobbet?
– Sverige har ett av världens bästa djurskydd. Det innebär att vi behandlar alla djur väl och skydda dem mot onödigt lidande och sjukdom. Jag ser till att alla följer djurskyddet genom kontrollbesök hos privatpersoner och företag. Vi gör både rutinkontroller och kontroller efter att vi har fått in en anmälan. Mina specialområden är att kontrollera transporter och slakterier.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Att få vara ute i fält och träffa djur och djurhållare för att sedan komma in på kontoret och jobba tillsammans med kollegorna. Vi kan verkligen göra stor skillnad för utsatta djur! Jag får utvecklas både inom det övergripande djurskyddsarbetet och inom mitt specialområde.

Vad är bra med att arbeta på Länsstyrelsen?
– Mötet med nya människor, kollegorna och att få utvecklas på flera plan.

Matti Sandström,
leveransområdesansvarig IT

Utbildning: Biblioteks- och informationsvetenskap. Självstudier och erfarenhet från jobb.

Hur hamnade du på Länsstyrelsen?
– Jag har jobbat med allt ifrån support, systemutveckling till IT-arkitektur och drift. Jag kände att jag vill göra riktig nytta för det samhälle jag själv bor i, därför började jag på Länsstyrelsen.

Vad gör du på jobbet?
– Jag arbetar som leveransområdes-ansvarig med bland annat att integrera olika system med varandra. Jag bygger också upp ett team som teamleader. Vi på IT-avdelningen jobbar nationellt med att utveckla och leverera IT-tjänster till alla 21 länsstyrelser runt om i Sverige.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Jag får använda mig av allt jag kan och som jag har samlat på mig över tid. Det är enkelt att påverka och få bra saker att hända. Det är kul att få jobba med mina superkompetenta kollegor i olika åldrar som har spetskompetens inom sina områden.

Vad är bra med att arbeta på Länsstyrelsen?
– Jag gillar att länsstyrelserna har en bred och viktig verksamhet och att vi samarbetar med andra såsom myndigheter och kommuner. Jag känner att det jag gör skapar nytta för andra i vårt samhälle.

Uffe Schultz,
miljöskyddshandläggare

Utbildning: Jag gjorde praktik under min utbildning. Därefter fick jag en projektanställning och sedan fast jobb.

Hur hamnade du på Länsstyrelsen?
– Jag gjorde praktik under min
utbildning. Därefter fick jag en projektanställning och sedan fast jobb.

Vad gör du på jobbet?
– Jag jobbar med sanering av förorenade områden. Det kan vara ett gammalt industriområde som läcker ut miljö-farliga ämnen i marken. För att bedöma riskerna och bestämma vilka åtgärder som ska genomföras krävs omfattande utredningar. Mitt jobb är att se till att den ansvarige gör allt som krävs för att minska riskerna för människor och miljön.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Att varje saneringsprojekt är unikt och att alla inblandade jobbar tillsammans för att hitta bra lösningar. Det är roligt och lärorikt att arbeta så! Det allra bästa är när ett saneringsprojekt är klart och jag känner att jag har bidragit till att förbättra miljön.

Vad är bra med att arbeta på Länsstyrelsen?
– Att få jobba med miljöfrågor med fokus på att nå Sveriges miljömål. Det är kul att få bidra i det arbetet.