Mora gymnasium

För ett aktivt liv

VÄLKOMMEN TILL MORA
I Mora finns förutsättningar för ett aktivt liv nära naturen, ett rikt kulturliv och en stark besöksnäring.

IDROTT
Att kombinera studier med idrott på elitnivå är möjligt på Mora gymnasium. Vi erbjuder fem olika idrottsutbildningar (se nedan) samt en Friskvårdsprofil med inriktning mot ”Personlig tränare”. Mora ligger i toppskiktet bland landets idrottskommuner och skolan har genom åren format många ambitiösa och duktiga elitidrottare. Skolan erbjuder också lokala idrottsutbildningar med fokus på individuella sporter såsom hästhoppning, simning, kampsport, bordtennis m fl.

MÅNGA PROGRAM
Skolan har 12 nationella program samt Introduktionsprogrammen. Skolan har också lärlingsutbildningar inom programmen BA, FT, HT, IN och RL.

LUGN OCH TRYGG SKOLA
På Mora gymnasium arbetar vi mot våld, mobbning och främlingsfientlighet. Skolan fick bevis för sitt goda arbete med att skapa mer medmänsklighet genom att vinna första pris i ”Skolornas fredspris 2015”. Eleverna upplever att det råder en lugn och öppen atmosfär på skolan.

KOMMUNIKATIONSPROFIL
Skolan har en Kommunikationsprofil där vi hjälper eleven att utveckla sig själv, tro på sig själv och sin egen förmåga. Kanske skulle just du vilja våga lite mer? Kanske har du en talang som du inte vet om och som du behöver utveckla?

JOBBA ELLER STUDERA VIDARE DIREKT EFTER GYMNASIESTUDIERNA?
En fråga som säkert många elever ställer sig. En av många elever som går ett yrkesprogram är Andreas Spännar som precis har tagit studenten från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Mora gymnasium där han har utbildat sig till kock. Han vill inte studera vidare direkt utan vill testa på arbetslivet först. –”Sedan kanske jag läser upp några kurser och söker till högskolan”. Andreas drömmer om att starta en egen restaurang eller bli kökschef.

Andreas berättar att på utbildningens första år får man lära sig grunderna inom matlagning samt bl a kursen hygienkunskap som är väldigt viktigt. Det handlar om hur köket ska rengöras och hur man tar han om livsmedel, allergier och skadedjur mm.

På tre år har eleverna 17 veckors praktik och då prövas elevernas kunskaper. -”Om du sköter dig och visar framfötterna kan det leda till jobb säger Andreas som redan fått tre jobberbjudanden.

Andreas lovordar sin klass och sina lärare. –”Vi är så himla tajta och har samma intresse – kök och mat! Vi kan både ge kritik och hjälpa varandra på ett moget sätt samtidigt som vi har kul tillsammans. –”Jag fick snabbt nya kompisar i klassen och några av dem är mina bästa vänner idag”.

Andreas rekommenderar Restaurang- och livsmedels-programmet och säger: -”Lärarna är kunniga, de vet vad de pratar om. Klasserna är ganska små så man blir väldigt tajta, både med varandra och med lärarna vilket är skönt. Kökslokalerna har allt ett riktigt kök har. Vi har dessutom en egen restaurang, Bon Appetit. Gästerna kommer till oss, äter och betalar för maten. Det känns på riktigt då.

ADRESS 
Mora gymnasium
792 80 MORA

Besök: Kristinebergsgatan 8-10

Telefon: 0250-260 00 (vx)