Ovako Bar AB Boxholm

Vårt stål i dess olika former bidrar till många olika företags framgång och utveckling – därmed är vi med och utvecklar framtiden! Vi gör högkvalitativt specialstål av skrot och är faktiskt Nordens största återvinnare.

Ovako Bar AB i Boxholm består av ett Mediumvalsverk, Finvalsverk, Vidareförädling - samt Färdigställningsavdelning. Därutöver finns viktiga stödfunktioner som till exempel interna transporter och underhållsavdelning med bland annat elektriker och mekaniker.

Med vårt högpresterande stål utvecklar ingenjörer världen över avancerade klimatsmarta produkter och redan idag finns vårt stål i några av världens bästa bilar, lastbilar, vindkraftverk och skogsmaskiner. Ovako finns på flera orter i Sverige och i över 30 länder globalt. I Boxholm är vi idag cirka 240 anställda som tillsammans arbetar mot vårt gemensamma syfte: ”Tillsammans skapar vi stål för ett hållbart samhälle”.

VILKA JOBB KAN VI ERBJUDA?
I framtiden behöver vi duktiga medarbetare inom många områden, till exempel ingenjörer, tekniker, mekaniker, elektriker, CNC-operatörer och processoperatörer.

VILKEN UTBILDNING KRÄVS?
Ståltillverkning är en högteknologisk bransch som ställer stora krav på kompetens och yrkesskicklighet och passar alla oavsett kön. Är du intresserad av att arbeta inom stålbranschen bör du välja teknik- eller industriprogrammet. Går du vidare till universitet eller högskola kan du till exempel välja teknisk eller ekonomisk inriktning. Vi har även ett lärlingsprogram för dig som gått ut gymnasiet.

OM OVAKO
På Ovako specialiserar vi oss på rent, högkvalitativt specialstål, skräddarsydda efter behoven hos våra kunder inom lager, transport och tillverkningssektorer. Vårt högkvalitativa stål säkerställer lätta och tåliga produkter samt möjliggör mer hållbara och miljövänliga lösningar. Med ett starkt engagemang för hållbarhet, uppnådde vi i januari 2022 koldioxidneutral produktion baserad på återvunnet stål och fossilfri elektricitet.

Med 2900 dedikerade medarbetare och en global närvaro som sträcker sig över 30 länder samt cirka 1,1 miljarder euro i omsättning står Ovako, ett dotterbolag till Sanyo Special Steel och en stolt medlem av Nippon Steel Corporation, i framkant av stålindustrin. Vårt syfte är tydligt: Tillsammans skapar vi stål för ett hållbart samhälle. Upptäck mer om våra innovativa lösningar på ovako.com, sanyo-steel.co.jp och nipponsteel.com.

Jonatan Gustafsson, elektriker, Ovako i Boxholm

Arbetet som elektriker är mycket varierande och innebär bland annat både att avhjälpa akuta elfel som att utföra förebyggande underhåll såsom till exempel skåp- och filterbyten och se till så att elutrustningen på alla maskiner fungerar.

UTBILDNINGSBAKGRUND
El- och energiprogrammet vid Holavedsgymnasiet i Tranås.

TIDIGARE ARBETSERFARENHET
Jag har sommarjobbat på Euroform AB i Tranås och även på Ovako efter studenten.

HUR KOM DET SIG ATT DU BÖRJADE JOBBA PÅ JUST OVAKO?
Jag gjorde min APL-utbildning på Ovako och fick därefter en lärlingsanställning på företaget. Det var väldigt roligt att praktiskt prova på att jobba med det man fått lära sig teoretiskt i skolan. Jag fastnade verkligen för arbetet som elektriker inom industrin vilket är så mycket mer varierande och utvecklande. Man lär sig något nytt varje dag och detta känns som en bra grund att stå på inför mitt fortsatta yrkesliv.