Alimak Group Sweden AB

En hissnande arbetsplats!

Alimak är en världsledande leverantör av vertikala transportlösningar för industri- och byggsektorn med verksamhet i mer än 100 länder. Koncernen har cirka 3 000 anställda världen över varav cirka 350 är baserade i Skellefteå där bolaget grundades 1948.

VÄRLDSKÄNDA HISSAR
Alimak utvecklar, tillverkar och marknadsför vertikala transportlösningar med produkter såsom bygghissar, industrihissar samt lösningar för fasadunderhåll. I referenslistan över hissinstallationer vimlar det av kända objekt, till exempel Turning Torso i Malmö, Eiffeltornet i Paris, tunneln mellan Dover Calais, vid Döda havet i Jordanien, vid Amazon-floden i Brasilien och forskningsstationen Halley i Antarktis.
Ett av våra pågående projekt är bland annat i Canary Wharf, i centrala London där ett stort antal hissar används under byggandet. Alimaks hissar finns även på de flesta av världens oljeriggar samt på många av containerkranarna i världens alla hamnar.

VERKSAMHET
Fabriken i Skellefteå är, med en verkstadsyta på 27 000 kvadratmeter och produktion med hög automation, en av världens största produktionsenheter av kuggstångsdrivna hissar. Här finns bland annat komponentsvetsning, CNC-styrda kapmaskiner och kantpressar, laserskärmaskiner, svetsrobotar och robotar med visionssystem.

ALIMAKS HÄFTIGASTE HISSAR

Synligaste hissen: Vid renoveringen av Eiffeltornet, Paris, Frankrike
Mest kända: Frihetsgudinnan, New York, USA
Största: Royal Opera House, London, 24-ton lyftkapacitet
Högsta: TV-torn, Polen, 645 m lyfthöjd
Kallaste: Halley Survey Base, Antarktis
Varmaste: Mufulira Smelter, Zambia
Snedaste: 30°, pumpstation Halawa, Hawaii
Högst belägna: Hissen i gruvan Grasberg, Irian Jaya, Indonesien, 4 200 m.
Längsta livslängden: Återstår att se. Kuggstångshissar från 60-talet är fortfarande i drift.