Äldreomsorgen

Var?
Äldreboende

Vad fick du göra?
När jag fick praktik på äldreboendet, var det runt jultiden. Pga detta fick jag hjälpa till att pynta med grannar, hänga upp glitter och hålla på med jul pyssel tillsammans med de som bodde där. Jag fick även hålla i en ”gympa session” som bestod av väldigt enkla övningar/lekar. Exempelvis kasta ringar och se vem som får högst poäng. Jag fick även gå ut med pensionären ut på promenader. Jag kunde även få i uppgift att följa med de äldre och handla, om det var det de ville.

Vilka fördelar har detta jobb?
Denna praktikplats lärde mig väldigt mycket om hur man kan socialisera sig på olika sätt med varje människa. Trotts att de på äldreboendet är äldre, kan det hända att man träffar de som fortfarande är blyga/socialt blyga och man får lära sig hur man kan närma sig de på bästa sätt. I och med att jag inte hjälpte till med vården av de äldre utan mer med exempelvis servering av mat och det sociala, tyckte jag att jobbet var väldigt kul och något jag trivdes med. Utöver att man fick lära sig hur man närmar sig och är social på olika sätt med de äldre får man även en inblick i deras liv och hur det var när de var yngre.

Vilka nackdelar har detta jobb?
Jag hade inga problem med denna praktiken när det kom till arbetsuppgifterna, men personalen som jobbade där var lite udda, då de kunde prata om de äldre som om de inte var i rummet när de konverserade med mig. Det var även en anställd som lade lite udda kommentarer på de äldre gällande deras yngre år.

Vilka egenskaper bör man ha för att passa i detta jobb?
Man måste ha tålamod, kunna hantera svåra situationer i en stressfull miljö. Man måste var väldigt social, då man jobbar med olika typer av människor och kollegor. Man måste även vara öppen för varierande arbetsuppgifter under dagen.

Skulle du kunna tänka dig att ha detta arbete i framtiden?
Jag tycker jobbet med Ålderdomshemmet hade varit roligt och mysigt, men jag tror samtidigt att jag hade tyckt mindre om det om det var mitt heltidsjobb i framtiden, dels pga att de är underbemannade, men även pga att jag behövt göra de mindre roliga sakerna, som jag nu inte gjorde under min praktik, exempelvis byta blöjor, städa rummen, men även hantera dödsfallen.