Veterinär

VAD GJORDE JAG? 
Jag är en 15 årig tjej som praoade på en veterinärklinik.

Jag fick följa med djursjukvåradare och se vad de gjorde. Se på när blodprov togs, när djur opererades, när man tog röntgen, när ultraljud togs (fick hålla en katt första dagen då när det var för lite personal) och mera. Jag fick vika trattar, hänga upp fler koppel i rummen och torka av "borden" efter varje kund. Jag fick även hålla djur som skulle in i burar, för att somna inför operation (de sövdes).

En annorlunda sak jag fick göra var att ge en katt syrgas som sedan skulle somna in. Fick efter en stund ge katten till ägaren. Jag fick också hjälpa till med att orda i shoppen och flytta djurfoder. Skötte till och med tvätten av personalens arbetskläder.

På morgonen kommer det in djur som ska opereras. Det är djursjukvårdarna som förbereder djuret och gör i ordning operationsrummet. Därefter är det veterinärerna som opererar. Senare under dagen kommer det dit ägare med djur som ska tittas till och behöver kanske skrivas in för operation dagen efter. Det kommer in ägare som ska kolla om deras tik/honkatt/hona är dräktig. Vaccineringar förekommer även och kanske något djur som kommer in akut får såklart hjälp snabbt.

UTBILDNING 
För att bli djurvårdare läser man samma linje som man gör om man läser till djurvårdare fast för djur. För att bli veterinär krävs det att man går natur programmet på gymnasiet och sedan läser vidare på högskola. Många som arbetade där jag praoade hade även gått någon utbildning i Danmark.

FÖRDELAR/NACKDELAR 
Fördelar: om man älskar djur är det ett plus, det är varierande, man får bra kontakt med ägare, om man gillar att jobba hårt är det ett plus. Om man är bra på att förklara vad man gör för ägaren, om man är trevlig, pratsam är det ett plus.

Nackdelar: man får lätt ont i ryggen, om man inte tål blod är det inte bra, om man inte tål när ägare gråter eller är besvärande när deras djur måste avlivas. Man kan få jobba mycket, och det kan bli stressigt om man arbetar på ett djursjukhus. Om man är allergisk är mot päls är det inte lämpligt.

EGENSKAPER FÖR DETTA JOBB 
Man bör vara trevlig, ordentlig, smart, ha stora ambitioner för djur, visa respekt mot alla, ha mycket kunskap inom arbetet och ens roll.

DETTA SOM ARBETE I FRAMTIDEN
Ja, det hade jag absolut. Jag älskar djur och detta jobbet tror jag hade passat mig. Det är skiftande och det blir olika uppgifter varje dag beroende på vad som är fel på patienten (djuret). Jag kan se blod och svimmade inte under operationer så det kändes bra. De hade bra sammanhållning på arbetsplatsen och jag fick även prata med ägare till patienterna som jag såg som något trevligt och lärande.