
Hur fungerar en stoppsignal på järnvägen och vad är det? Det får du veta om du utbildar dig till en tågtrafikledare på en trafikcentral.
När du jobbar som tågtrafikledare är det du som har ansvaret att ge grönt ljus till de tåg som får köra och ge rött ljus när de måste stanna. Allt för att förhindra olyckor och för att trafiken ska flyta på så smidigt som möjligt. När du arbetar på en trafikcentral för tågtrafik ser du till att andra kan resa hållbart och samtidigt gör du Sverige närmare.
På en trafikcentral
Jobbar du på en trafikcentral leder och övervakar du trafik och anläggning eller ser till att resenärerna får bra och tydlig information om trafikläget. På en trafik-central jobbar tågtrafikledare, eldriftingenjörer, drifttekniker och trafikinformatörer i ett sammansvetsat team. Tillsammans med dina kolleger får du trafiken i vårt land att fungera dygnet runt, året runt.
Vi utbildar dig till tågtrafikledare
Tjänsterna startar med en aspirantanställning. Efter ett års grundlig och betald aspirant-utbildning får du stort ansvar för säkerhet och framkomlighet på våra järnvägar. Utbildningen är både praktisk och teoretisk. Den praktiska delen sker på den ort där din tjänst är placerad och du handleds under din praktik av en handledare. Den teoretiska delen består av sex till nio veckors utbildning på annan ort än på den ort som du är placerad på. Under förutsättning att du får en godkänd examination leder aspirantanställningen till en tillsvidareanställning.
Är du vår nästa tågtrafikledare?
För att kunna söka jobbet som tågtrafik-ledare så krävs att du har studerat på gymnasiet och att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska. God syn och normalt färgseende är ett krav. Det är också bra om du är kommunikativ, strukturerad, noggrann och duktig på att lösa problem och fatta bra beslut under tidspress.
Rekryteringsperiod
Vi rekryterar tågtrafikledare varje år vid två tillfällen: i januari och i augusti. Håll utkik efter våra lediga jobb på trafikverket.se/jobb.