Trafikverket

Talang för tågtrafikledning

Gillar du att analysera komplex information och ett arbetstempo som kan gå från 0–100 på några sekunder? Gillar du att samarbeta med andra och vill ansvara att tågen kommer fram även när det uppstår problem i trafiken?

Som tågtrafikledare hos oss planerar du den dagliga tågtrafiken inom ett spårområde och leder tågen säkert, med avancerad teknik, i hela Sverige tillsammans med andra tågtrafikledare. Du arbetar tillsammans med de andra operativa rollerna på trafikcentralen och särskilt med trafikinformatören som ser till att resenärerna får den information som de behöver.

24-7
Du kan jobba dygnets alla timmar, årets alla dagar. Det innebär att trafikcentralen alltid är bemannad och att man har pass på ett rullande schema. Vi har sett att du som gamear har färdigheter som passar en tågtrafikledare. Det kan vara att jobba vid skärm, att hantera stressiga situationer och att samarbeta med andra. Men som tågtrafikledare har du också ett ansvar för att människor och varor kommer säkert dit de ska på utsatt tid.

Betald utbildning med lön under utbildningsperioden
För att utbilda dig till tågtrafikledare söker du först tjänsten hos Trafikverket. Du blir sedan anställd som tågtrafik-ledaraspirant och får din utbildning betald och en aspirantlön under studie-tiden. När du blir godkänd på din utbildning så blir du fast anställd.

Har du rätt kvalifikationer?
Du är kommunikativ, strukturerad, noggrann och duktig på att lösa problem och fatta bra beslut under tidspress. Du har gymnasiekompetens och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska. God syn och normalt färgseende är ett krav.

Rekryteringsperiod
Vi rekryterar tågtrafikledare varje år vid två tillfällen: i januari och i augusti. Håll utkik efter våra lediga jobb på trafikverket.se/jobb.